Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Ciasto bez pieczenia z dodatkiem cydru. Proste, szybkie i smaczne.
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 337
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15110
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3065
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 337
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15110
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3065
Składniki
Blaszka 22 X 9 cm wyłożona folią przezroczystą. Miętę dobrze posiekać lub zmielić w młynku do kawy. Żelatynę namoczyć w cydrze, jak napęcznieje lekko podgrzać do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietanę i serek ubić, pod koniec dodać zmieloną miętę i cukier puder. W przestudzonej ale płynnej żelatynie wymieszać 2 łyżki masy śmietankowej. Natychmiast przełożyć do reszty masy dobrze wymieszać. Spód blaszki wyłożyć warstwą herbatników, posmarować dżemem, posypać pokruszonymi 4 bezami. Wyłożyć warstwę kremu i porzeczek. Znowu warstwa herbatników, dżem, bezy, krem z porzeczkami. Trzecia warstwa herbatników, dżem, bezy, krem. Wierzch posypać porzeczkami i ułożyć listki mięty. Ciasto dobrze jest zostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny. Potem wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.