Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Ciasto bez pieczenia z dodatkiem cydru. Proste, szybkie i smaczne.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15435
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4629
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 298
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2753
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4956
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15435
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4629
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 298
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2753
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4956
Składniki
Blaszka 22 X 9 cm wyłożona folią przezroczystą. Miętę dobrze posiekać lub zmielić w młynku do kawy. Żelatynę namoczyć w cydrze, jak napęcznieje lekko podgrzać do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietanę i serek ubić, pod koniec dodać zmieloną miętę i cukier puder. W przestudzonej ale płynnej żelatynie wymieszać 2 łyżki masy śmietankowej. Natychmiast przełożyć do reszty masy dobrze wymieszać. Spód blaszki wyłożyć warstwą herbatników, posmarować dżemem, posypać pokruszonymi 4 bezami. Wyłożyć warstwę kremu i porzeczek. Znowu warstwa herbatników, dżem, bezy, krem z porzeczkami. Trzecia warstwa herbatników, dżem, bezy, krem. Wierzch posypać porzeczkami i ułożyć listki mięty. Ciasto dobrze jest zostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny. Potem wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.