Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto migdałowe to prawdziwa gratka dla miłośników chrupiących deserów. Na puszystym spodzie znalazła się pianka z dużą ilością tych pysznych nasion. Oczywiście nie mogło zabraknąć także posypki z płatków, delikatnie podpieczonych, dzięki czemu wyczuwalna jest charakterystyczna, nieco gorzkawo-słodka nuta. Deser ten jest idealny zarówno na co dzień, jak i od święta. Jego dużą zaletą jest nie tylko prostota przygotowania, ale także szybkość.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113075
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 461
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 800
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 600
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113075
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 461
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 800
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 600
Składniki
Przygotuj jasną warstwę. Utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Pojedynczo dodawaj jajka, dobrze miksując po każdym z nich. Dodaj skórkę z cytryny. Do innej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Delikatnie wmieszaj suche składniki do mokrych. Ciasto wyłóż na dno przygotowanej formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj ciemniejszą warstwę. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aż powstanie błyszcząca i gęsta masa. Delikatnie wmieszaj mielone migdały i płatki migdałowe. Rozsmaruj masę na warstwie jasnego ciasta.
Wstaw formę do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto migdałowe przez 20 minut. Po tym czasie ciasto posyp dodatkowymi płatkami migdałów na wierzchu. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 20-30 minut, do zezłocenia powierzchni. Po upieczeniu ciasto wyjmij i całkowicie ostudź przed krojeniem. Podawaj posypane cukrem pudrem.