Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto migdałowe to prawdziwa gratka dla miłośników chrupiących deserów. Na puszystym spodzie znalazła się pianka z dużą ilością tych pysznych nasion. Oczywiście nie mogło zabraknąć także posypki z płatków, delikatnie podpieczonych, dzięki czemu wyczuwalna jest charakterystyczna, nieco gorzkawo-słodka nuta. Deser ten jest idealny zarówno na co dzień, jak i od święta. Jego dużą zaletą jest nie tylko prostota przygotowania, ale także szybkość.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3837
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3834
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 402
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 760
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3837
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3834
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 402
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 760
Składniki
Przygotuj jasną warstwę. Utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Pojedynczo dodawaj jajka, dobrze miksując po każdym z nich. Dodaj skórkę z cytryny. Do innej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Delikatnie wmieszaj suche składniki do mokrych. Ciasto wyłóż na dno przygotowanej formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj ciemniejszą warstwę. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aż powstanie błyszcząca i gęsta masa. Delikatnie wmieszaj mielone migdały i płatki migdałowe. Rozsmaruj masę na warstwie jasnego ciasta.
Wstaw formę do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto migdałowe przez 20 minut. Po tym czasie ciasto posyp dodatkowymi płatkami migdałów na wierzchu. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 20-30 minut, do zezłocenia powierzchni. Po upieczeniu ciasto wyjmij i całkowicie ostudź przed krojeniem. Podawaj posypane cukrem pudrem.