Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe na bazie mąki migdałowej, z porzeczkami i migdałową kruszonką. Pyszności... koniecznie musicie spróbować.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10141
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2761
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1878
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 725
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3986
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10141
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2761
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1878
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 725
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3986
Składniki
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego, najlepiej zrobić to wykorzystując robota kuchennego, jeżeli jednak go nie posiadacie, na moim blogu podaję jak zrobić ciasto drożdżowe tradycyjnie i bez sprzętów elektrycznych. Ja ostatnio zrobiłam się wygodna i zarabiam ciasto w malakserze.
A więc do dzieła: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i część mąki pszennej. Sporządzamy zaczyn i pozostawiamy go do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypujemy do malaksera, dodajemy żółtka, jajko, mąkę migdałową, jogurt, szczyptę soli. Na końcu wlewamy dojrzały, łanie wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy w maszynie kilka minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto rośnie my przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na nią przewidziane wkładamy do miski, zagniatamy dłonią do połączenia składników. Gotowe, wyrośnięte ciasto delikatnie wałkujemy, wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na cieście układamy owoce. Ciasto posypujemy kruszonką, pieczemy godzinę, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Smacznego.