Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to doskonały czas na wszelkiego rodzaju desery i wypieki z wykorzystaniem sezonowych produktów. Takie jest właśnie nasze ciasto migdałowe z wiśniami. Miękkie, puszyste i delikatnie orzeźwiające, a wszystko za sprawą wyczuwalnej nutki cytryny. Poza sezonem, możesz sięgnąć po mrożone wiśnie lub inne, świeże owoce takie jak śliwki lub jabłka.
Tortownica o średnicy 25 cm
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 26
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 250
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 775
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1653
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 26
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 250
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 775
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1653
Składniki
Przed wykonaniem ciasta wyjmij wszystkie składniki, by nabrały temperatury pokojowej. Wiśnie opłucz, osusz i wydryluj. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Cukier wymieszaj z cukrem waniliowym. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij mikserem na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Gdy z białek utworzy się sztywna piana, stopniowo dodawaj oba cukry. Po dodaniu ostatniej porcji cukru miksuj całość jeszcze przez 10 minut, aż masa będzie puszysta, a cukier całkowicie się rozpuści.
Następnie dodaj żółtka do masy i miksuj całość 5 minut do momentu, aż w cieście pojawią się bąbelki powietrza. Dodaj mąkę wymieszają z proszkiem do pieczenia i miksuj na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie wlej olej i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzchu ułóż gęsto wydrylowane wiśnie i posyp całość płatkami migdałowymi.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 55-60 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.