Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto o smaku krówkowym :).
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85064
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2372
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9889
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3761
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6977
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85064
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2372
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9889
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3761
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6977
Składniki
Przygotowanie ciasta zaczynamy od ugotowania budyniu.Kiedy budyń będzie stygł,zabierzemy się za robienie spodów. w garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka,budynie rozpuszczamy w szklance mleka i wlewamy na gotujące się mleko.Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do wystudzenia. W rondelku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę i miód.W osobnym naczyniu mieszamy ocet i sodę,następnie wlewamy do naszej masy mieszamy i czekamy aż masa stanie się lekko brązowa.zdejmujemy z ognia i studzimy ok.10 minut. Do tej masy dodajemy jajka i przesianą mąkę,którą dodajemy stopniowo.Ciasto ma być elastyczne i miękkie. Nasze ciasto dzielimy na 6 części w miarę równych :) .Każdą część wałkujemy na cienkie placki wielkości naszej formy do pieczenia.Każdy placek pieczemy osobno przez 7 minut w temperaturze 170C
Po upieczeniu wyjmujemy z formy do przestudzenia.Powinno wyjść 6 spodów miodowych :).Starajmy się zbierać okruszki z ciasta potem się nam przydadzą. Kiedy spody stygną bierzemy się za przygotowanie kremu. Masło i masę kajmakową trzymamy w temp.pokojowej.Miękkie masło miksujemy do białości.Następnie stopniowo dodajemy masę kajmakową ,mieszamy i po łyżce dodajemy masę budyniową mieszamy.Powstaje nam pyszny i puszysty krem o smaku krówek :). Na dno naszej formy do pieczenia dajemy jeden spód ciasta i smarujemy go kremem dość cienko.Na krem nakładamy drugi spód i smarujemy kremem.Tak robimy z każdym spodem.Na samej górze powinna znajdować się cienka warstwa kremu. Ciasto z wierzchu posypujemy zmielonymi okruszkami ciasta i orzechami.wkładamy całość do lodówki najlepiej na całą noc,żeby zmiękło. I gotowe.Następnego dnia jest idealnie pyszne :),miękkie i rozpływa się w ustach.Polecam serdecznie ten przepis. SMACZNEGO!!!!