Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto miodowo-orzechowe wymaga dość dużo pracy ale warto je zrobić. Ma jedną wadę, szybko znika ze stołu.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 102
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 116
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 102
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 116
Składniki
Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, rozwałkować, ułożyć na blaszkę, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec 4 placki, ostudzić.
Masa: Mleko zagotować, ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i gotować przez kilka minut, przykryć i odłożyć do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem ucierać dodając po łyżce zimnej kaszy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem migdałowym. Zimne placki skropić przegotowaną wodą, 2 razy przełożyć masą.
Między drugim a trzecim plackiem posmarować marmoladą różaną. Obciążyć i odłożyć na kilka godzin.
Orzechy karmelizowane: Z 10 dag cukru zrobić jasny karmel, Dodać łyżkę masła, orzechy, 2 łyżki wody i gotować przez 5 minut. Mieszając ostudzić.
Ciasto oblać polewą czekoladową. Posypać orzechami karmelizowanymi i płatkami migdałowymi.