Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto mrożona pokus może być tylko schłodzona w lodówce lub mrożona. Oba sposoby są dobre a ciasto pyszne.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 498
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 261
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9679
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1126
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4475
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 498
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 261
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9679
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1126
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4475
Składniki
2 foremki na babki 17 cm. 10 dag biszkoptów pokroić na 1 cm kawałki i zrumienić na maśle.
Formę do babki posmarować masłem , wyłożyć przezroczystą folią, tak aby wystawała 10-15 cm od brzegu.
Sparzoną pomarańczę zetrzeć na tarce.
Rum podgrzać i namoczyć w nim rodzynki.
Śmietanę ubić na sztywno.
Żółtka wbić do miski, dodać cukier i 3 łyżki wody.
Miskę wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać przez 8 minut.
Wyjąć i ubijać dalej aż masa będzie letnia.
Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody , dodać do jeszcze ciepłej masy żółtkowej , potem dodajemy bitą śmietanę.
Na koniec wlewamy rum z rodzynkami , skórkę pomarańczową i biszkopty.
Wszystko wykładamy do foremek.
Resztę biszkoptów przekroić wzdłuż na pół i ułożyć koliście , lekko wciskając w masę.
Wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika.
Potem formę z babką wstawiamy do ciepłej wody, pociągamy za wystającą folię i wyjmujemy.
Ciasta posypać kakao.