Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na kefirze z dodatkiem wiśni z kompotu. To ciasto wychodzi bardzo wilgotne bo jest i na kefirze i na oleju. Jest dobre jeszcze lekko ciepłe, więc na spróbowanie nie trzeba długo czekać.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1067
Polecam.
Odsłon: 1034
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1009
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1067
Polecam.
Odsłon: 1034
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1009
Składniki
Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Jajka wybiłam do miski. Dosypałam cukier i miksowałam 2-3 minuty, aż jajka nabrały lekkiej puszystości. Dolałam olej i kefir i zmiksowałam do połączenia składników. Do masy dosypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszałam. Na koniec dodałam jeszcze aromat waniliowy. Formę keksówkę o wymiarach 12x35cm wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Wiśnie odsączyłam z kompotu i obtoczyłam w mące pszennej. Następnie wyłożyłam je na wierzch ciasta i lekko powciskałam. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam je do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni (ok. 50-55minut). Po upieczeniu ciasto wystudziłam poza piekarnikiem. Przed podaniem posypałam je cukrem pudrem.