Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto na majówkę? Jest lekkie, odświeżające, proste w przygotowaniu. Nie trzymaj go zbyt długo w cieple – sprawdzi się świetnie na otwarciu miłego spotkania!
tortownica 26 cm, mikser
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 64
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10351
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 116
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 64
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10351
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 116
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Składniki
Oddziel białka jajek od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając do niej cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaj po jednym żółtku. Wyłącz mikser. Przesiej do piany obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 24 cm. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez 20-25 minut. Przestudź.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 400 ml wody. Odstaw do przestudzenia.
Połącz w misce mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone (także zimny). Ubij na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodaj do smaku przesiany przez sitko cukier i wmieszaj skórkę cytrynową.
Przełóż krem na biszkopt. Rozłóż na nim owoce. Zalej ostrożnie (po jednej łyżce, żeby galaretka nie wymieszała się z kremem) przestudzoną, ale wciąż płynną galaretką. Wstaw na kilka godzin do lodówki.