Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto na majówkę? Jest lekkie, odświeżające, proste w przygotowaniu. Nie trzymaj go zbyt długo w cieple – sprawdzi się świetnie na otwarciu miłego spotkania!
tortownica 26 cm, mikser
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 261
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6641
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241045
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2397
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 399
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 261
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6641
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241045
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2397
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 399
Składniki
Oddziel białka jajek od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając do niej cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaj po jednym żółtku. Wyłącz mikser. Przesiej do piany obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 24 cm. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez 20-25 minut. Przestudź.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 400 ml wody. Odstaw do przestudzenia.
Połącz w misce mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone (także zimny). Ubij na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodaj do smaku przesiany przez sitko cukier i wmieszaj skórkę cytrynową.
Przełóż krem na biszkopt. Rozłóż na nim owoce. Zalej ostrożnie (po jednej łyżce, żeby galaretka nie wymieszała się z kremem) przestudzoną, ale wciąż płynną galaretką. Wstaw na kilka godzin do lodówki.