Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto walentynkowe serduszko to delikatne połączenie smaków: biszkoptu kakaowego, galaretki truskawkowej z waniliową pianką i uwieńczone czekoladową polewą z małymi serduszkami cukrowymi.
blaszka 23 x 30 cm. , keksówka 28 x 10 x 7 cm.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 385
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 385
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, przelewamy do 3 szklanek (250 ml.) Ostudzoną wstawiamy do lodówki do stężenia.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy olej i mieszamy szpatułką aż olej wsiąknie w masę. Masę przelewamy do foremki o wymiarach 23 x 30 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 °C / 20 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekładamy do keksówki o wymiarach 28 x 10 x 7 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto wystaje poza keksówkę, odcinamy nożem tak by było równe z wysokością foremki.
Szklanki z galaretką zanurzamy w gorącej wodzie około 20 sekund, głęboko okrawamy nożem i delikatnie wyjmujemy galaretki. Wykrawaczką w kształcie serduszka stopniowo naciskając wykrawamy z galaretek słupki serduszkowe. Odstawiamy z powrotem do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowy i cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę. Chwilkę jeszcze miksujemy do połączenia się składników.
Spód ciasta w foremce smarujemy 2 centymetrową warstwą kremu i układamy na nim słupki serduszkowe (szpicem do góry). Resztą kremu wypełniamy pozostałą przestrzeń aż do wyrównania wierzchu. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4 godz.
W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Uwaga: polewy nie gotujemy. Mieszamy do połączenia składników. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Gdy ciasto się schłodzi wyjmujemy z foremki, wykładamy na talerz i delikatnie ściągamy papier. Ciasto dekorujemy polewą i serduszkami cukrowymi.