Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka propozycja na słodki deser bez pieczenia. Wyśmienite ciasto na kruchym ciasteczkowym spodzie z bananami, delikatnym kremem z serka mascarpone i śmietanki oraz z pyszną dekoracją z czekolady i karmelu. Doskonale sprawdzi się w letnie, upalne popołudnia.
Forma na tartę o średnicy 24-26 cm
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4385
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1107
Polecam.
Odsłon: 630
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4385
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1107
Polecam.
Odsłon: 630
Składniki
Ciasteczka pełnoziarniste mielimy w blenderze, dodajemy rozpuszczone masło. Składniki mieszamy i wykładamy nimi spód i brzegi formy. Równamy powierzchnię. Formę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy na puch. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia składników.
Do oddzielnej miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy ubitą śmietankę. Składniki mieszamy łyżką.
Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości około 5 mm.
Z lodówki wyciągamy spód ciasta, na spodzie układamy pokrojone banany. Warstwę z bananów przykrywamy kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone. Ciasto dekorujemy wiórkami czekoladowymi i sosem karmelowym, Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem.