Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto norweskie"
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1359
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1359
Składniki
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Wlej mleko oraz ciepłe, ale nie gorące masło. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj łyżką lub miksuj, aż ciasta dokładnie się połączą.
Blaszkę (23 x 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto. Na wierzchu ułóż umyte, osuszone jeżyny. Wstaw blaszkę do gorącego piekarnika. Piecz 35-40 min w temp. 180°C.
Wyjmij ciasto z piekarnika. Posyp cukrem pudrem. Odstaw, aby ostygło.
Jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki, może zwiększyć ilość cukru i wsypać 1,5 szklanki. Ciasto doskonale się udaje z innymi sezonowymi owocami, np. malinami, borówkami amerykańskimi, śliwkami. Zamiast białego cukru pudru, możesz posypać cukrem pudrem trzcinowym.
<strong>Katarzyna Cukier z Domaszna</strong>Źródło: Takie jest życie