Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto norweskie"
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 104
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9863
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5193
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 49
Dziś do pracy.
Odsłon: 682
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 104
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9863
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5193
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 49
Dziś do pracy.
Odsłon: 682
Składniki
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Wlej mleko oraz ciepłe, ale nie gorące masło. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj łyżką lub miksuj, aż ciasta dokładnie się połączą.
Blaszkę (23 x 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto. Na wierzchu ułóż umyte, osuszone jeżyny. Wstaw blaszkę do gorącego piekarnika. Piecz 35-40 min w temp. 180°C.
Wyjmij ciasto z piekarnika. Posyp cukrem pudrem. Odstaw, aby ostygło.
Jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki, może zwiększyć ilość cukru i wsypać 1,5 szklanki. Ciasto doskonale się udaje z innymi sezonowymi owocami, np. malinami, borówkami amerykańskimi, śliwkami. Zamiast białego cukru pudru, możesz posypać cukrem pudrem trzcinowym.
<strong>Katarzyna Cukier z Domaszna</strong>Źródło: Takie jest życie