Ciasto orzechowe przełożone kremem śmietanowo-serowym, polane orzechami włoskimi zatopionymi w karmelu. Doskonałe w smaku, wilgotne, czekoladowo-orzechowe.
Ciasto Orzech włoski
Składniki
ciasto:
- 4 jajka M
- szczypta soli
- 10 g cukru wanilinowego
- 160 g cukru
- 100 ml mleka (temperatura pokojowa)
- 100 g bezwonnego oleju roślinnego
- 200 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 150 ml mleka do nasączenia ciasta
krem:
- 200 ml schłodzonej kremówki
- 8 g cukru wanilinowego
- 70 g cukru pudru
- 500 g schłodzonego sera mascarpone
- 2 łyżki kakao
polewa:
- 200 g masy kajmakowej
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
Składniki
ciasto:
- 4 jajka M
- szczypta soli
- 10 g cukru wanilinowego
- 160 g cukru
- 100 ml mleka (temperatura pokojowa)
- 100 g bezwonnego oleju roślinnego
- 200 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 150 ml mleka do nasączenia ciasta
krem:
- 200 ml schłodzonej kremówki
- 8 g cukru wanilinowego
- 70 g cukru pudru
- 500 g schłodzonego sera mascarpone
- 2 łyżki kakao
polewa:
- 200 g masy kajmakowej
- szklanka posiekanych orzechów włoskich

Etapy przygotowania
Pieczemy ciasto orzechowe. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej! Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie. Suche składniki odmierzamy i przesypujemy do miski. Mieszamy je rózgą i odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Ubijamy jajka mikserem dodając w trzech partiach cukier. Ubijamy masę jajeczną jeszcze 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz wlewamy mleko i olej. Krótko mieszamy, wsypujemy suche składniki. Miksujemy tyko do ich połączenia. Ciasto przelewamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Ubijamy krem. Do miski, w której będziemy ubijać krem wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone, ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę. Na koniec przesiewamy do kremu kakao i krótko miksujemy do połączenia składników.

Składamy ciasto. Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Dolny blat wkładamy do formy, bez papieru do pieczenia. Zapinamy obręcz i nasączmy go mlekiem. Wykładamy cały krem mascarpone. Wyrównujemy go i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto nasączamy resztą mleka. Masa kajmakowo-orzechowa. W gorącej kąpieli rozgrzewamy kajmak i wrzucamy do niego posiekane orzechy. Lekko studzimy. Wykładamy masę na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Orzechowiec z kremem mascarpone gotowy!

Nasze rady: Możemy ciasto ozdobić dodatkowo czekoladowymi paseczkami (jak na zdjęciu). W tym celu przekładamy 5-6 kostek czekolady, ok. 4 dkg do woreczka, który zawiązujemy. Wkładamy woreczek z czekoladą do wrzątku, aż czekolada się roztopi. Odcinamy końcówkę woreczka i piszemy zygzaki na cieście. Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez noc. Krem się odpowiednio ustabilizuje i nawilży doskonale ciasto.
Przepis w Waszym wykonaniu (10)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 246

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 169

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 36
Ostatnio komentowane przepisy

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 246

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 169

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 36



Składniki
- 4 jajka M
- szczypta soli
- 10 g cukru wanilinowego
- 160 g cukru
- 100 ml mleka (temperatura pokojowa)
- 100 g bezwonnego oleju roślinnego
- 200 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 150 ml mleka do nasączenia ciasta
- 200 ml schłodzonej kremówki
- 8 g cukru wanilinowego
- 70 g cukru pudru
- 500 g schłodzonego sera mascarpone
- 2 łyżki kakao
- 200 g masy kajmakowej
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
Pieczemy ciasto orzechowe. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej! Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie. Suche składniki odmierzamy i przesypujemy do miski. Mieszamy je rózgą i odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Ubijamy jajka mikserem dodając w trzech partiach cukier. Ubijamy masę jajeczną jeszcze 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz wlewamy mleko i olej. Krótko mieszamy, wsypujemy suche składniki. Miksujemy tyko do ich połączenia. Ciasto przelewamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Ubijamy krem. Do miski, w której będziemy ubijać krem wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone, ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę. Na koniec przesiewamy do kremu kakao i krótko miksujemy do połączenia składników.
Składamy ciasto. Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Dolny blat wkładamy do formy, bez papieru do pieczenia. Zapinamy obręcz i nasączmy go mlekiem. Wykładamy cały krem mascarpone. Wyrównujemy go i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto nasączamy resztą mleka. Masa kajmakowo-orzechowa. W gorącej kąpieli rozgrzewamy kajmak i wrzucamy do niego posiekane orzechy. Lekko studzimy. Wykładamy masę na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Orzechowiec z kremem mascarpone gotowy!
Nasze rady: Możemy ciasto ozdobić dodatkowo czekoladowymi paseczkami (jak na zdjęciu). W tym celu przekładamy 5-6 kostek czekolady, ok. 4 dkg do woreczka, który zawiązujemy. Wkładamy woreczek z czekoladą do wrzątku, aż czekolada się roztopi. Odcinamy końcówkę woreczka i piszemy zygzaki na cieście. Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez noc. Krem się odpowiednio ustabilizuje i nawilży doskonale ciasto.