Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto orzechowe przełożone kremem śmietanowo-serowym, polane orzechami włoskimi zatopionymi w karmelu. Doskonałe w smaku, wilgotne, czekoladowo-orzechowe.
Składniki
Pieczemy ciasto orzechowe. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej! Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie. Suche składniki odmierzamy i przesypujemy do miski. Mieszamy je rózgą i odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Ubijamy jajka mikserem dodając w trzech partiach cukier. Ubijamy masę jajeczną jeszcze 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz wlewamy mleko i olej. Krótko mieszamy, wsypujemy suche składniki. Miksujemy tyko do ich połączenia. Ciasto przelewamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Ubijamy krem. Do miski, w której będziemy ubijać krem wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone, ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę. Na koniec przesiewamy do kremu kakao i krótko miksujemy do połączenia składników.
Składamy ciasto. Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Dolny blat wkładamy do formy, bez papieru do pieczenia. Zapinamy obręcz i nasączmy go mlekiem. Wykładamy cały krem mascarpone. Wyrównujemy go i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto nasączamy resztą mleka. Masa kajmakowo-orzechowa. W gorącej kąpieli rozgrzewamy kajmak i wrzucamy do niego posiekane orzechy. Lekko studzimy. Wykładamy masę na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Orzechowiec z kremem mascarpone gotowy!
Nasze rady: Możemy ciasto ozdobić dodatkowo czekoladowymi paseczkami (jak na zdjęciu). W tym celu przekładamy 5-6 kostek czekolady, ok. 4 dkg do woreczka, który zawiązujemy. Wkładamy woreczek z czekoladą do wrzątku, aż czekolada się roztopi. Odcinamy końcówkę woreczka i piszemy zygzaki na cieście. Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez noc. Krem się odpowiednio ustabilizuje i nawilży doskonale ciasto.