Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczko zawijane, krucho-drożdżowe. Z podanych proporcji wychodzą dwa ciasta.
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 229
Kolorowy, sycący i pełen warzyw – taki właśnie jest wiosenny kurczak. Podawaj...
Odsłon: 1307
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 42
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 229
Kolorowy, sycący i pełen warzyw – taki właśnie jest wiosenny kurczak. Podawaj...
Odsłon: 1307
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 42
Składniki
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Oddzielić białka od żółtek. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać margarynę i żółtka. Składniki posiekać nożem, wlać drożdże z cukrem. Zarobić ciasto i przykryć ściereczką na pół godziny. Orzechy połączyć z cukrem, dodać ubite białka i kilka kropli olejku cytrynowego. Wszystkie składniki wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Masę również podzielić na połowę. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masę orzechową, zawinąć jak roladę. Piec w podłużnej, wąskiej formie, w nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia: 50- 60 minut. Temperatura pieczenia: 200 st, można zmniejszyć pod koniec pieczenia do 170 st Ciasto prezentuje się efektowniej polane polewą czekoladową i posypane siekanymi orzechami. Niestety moje, w połowie zjedzone, nie doczekało się już polewy :) Smacznego.