Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto orzechowe"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9578
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4438
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 205
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20873
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9578
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4438
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 205
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20873
Składniki
Orzechy (20 dag) posiekać, następnie utrzeć z masłem i cukrem, dodając po jednym jajku. Masę połączyć z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko i aromat, wymieszać.
Wyłożyć ciasto do natłuszczonej, posypanej mąką formy. Piec ok. 50 minut w temp. 175°C. Wyjąć, wystudzić. Gotową polewę lub lukier wstawić do kąpieli wodnej.
Gdy się rozpuści, szybko posmarować ciasto. Udekorować odłożonymi orzechami.
Oprócz orzechów włoskich można dodać do ciasta orzechy laskowe lub namoczone (najlepiej w rumie) rodzynki.Źródło: Twoje Imperium