Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto orzechowe w czekoladzie"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44447
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 44
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44447
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 44
Składniki
Posiekaj drobniutko 25 dag orzechów, utrzyj na jednolitą masę z margaryną, cukrem i szczyptą soli. Ucierając, dodawaj po jednym jajku (następne dopiero wtedy, gdy poprzednie jest dokładnie wmieszane).
Masę orzechową wymieszaj z przesianą, lekko ogrzaną mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko oraz pół opakowania przyprawy korzennej do piernika. Dokładnie wymieszaj .
Przełóż ciasto do pokrytej pergaminem formy. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 st. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
Gotową polewę czekoladową (z czekolady mlecznej lub gorzkiej – wybierz taką, którą bardziej lubisz) przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Polej ciasto. Posyp resztą grubo posiekanych orzechów włoskich.
Czas ok. 90 min; porcja – 410 kcal cena 1,80 zł.
Domowa polewa
Szybką i smaczną domową polewę przygotujesz z pokruszonej tabliczki czekolady deserowej. Wymieszaj ją z 2 łyżkami masła i 1/4 szkl. słodkiej śmietanki, a potem rozpuść na wolnym ogniu.Źródło: Świat kobiety