Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na pyszne jesienne ciasto. Ciasto orzechowe z gruszkami. Pyszne i aromatyczne, idealne do kawy. Smacznego!
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 228
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 958
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 228
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 958
Składniki
Gruszki obrać ze skorki. przekroić wzdłuż na pol i usunąć gniazda nasienne. Do garnka wlać 400 ml wody, dodać 1/2 szklanki cukru i zagotować. Do gotującej się wody włożyć gruszki i gotować je w syropie przez 5 minut. Po tym czasie gruszki wyjąc z syropu i odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z 3/4 szklanki cukru na puszysta masę. Do gotowej masy wbijać po jednym jajku i dalej ucierać mikserem. Do utartego masła przesiać make wraz ze szczypta soli i proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać.
Na koniec dodać utarty imbir i zmielone orzechy włoskie. Calosc ponownie wymieszac. Okrągła formę o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto. Gruszki ułożyć na wierzchu ciasta, lekko je wciskając w ciasto .
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego to 180 st. C. Piec do suchego patyczka około 60 minut. Upieczone ciasto przestudzić w formie a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do przestudzenia. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!