Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to wilgotny biszkopt orzechowy, przełożony masami budyniowymi na gorąco -śmietankową i czekoladową.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 56
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2392
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 499
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 847
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 56
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2392
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 499
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 847
Składniki
Na początek zrobimy biszkopt orzechowy. Jest to najlepszy przepis na biszkopt orzechowy jaki robiłam. Pięknie wyrasta i jest wilgotny. Idealnie nada się do innych ciast, lub tortów. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, następnie stopniowo dodajemy mleko miksując, potem zmielone orzechy włoskie i cukier waniliowy-wszystko miksujemy na najniższych obrotach, dodajemy olej. Masa w tym momencie jest lejąca, ale taka ma być. Dodajemy na koniec mąkę pszenną tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia-miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto, biszkopt pieczemy około 30 minut w temp 170 stopni grzanie góra-dół. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, studzimy, wyrównujemy i kroimy na dwa spody. MASA BUDYNIOWA I Do garnka dajemy 2 budynie, łyżkę maki ziemniaczanej, cukier oraz mleko-wszystko mieszamy trzepaczką i gotujemy jak budyń-mieszamy by nie tworzyły się grudki. Masę ściągamy z ognia, i dajemy do niej masło, wszystko mieszamy trzepaczką do połączenia. Gorącą masę wylewamy na pierwszy spód ciasta orzechowego, przykrywamy drugim. MASA BUDYNIOWA II Drugą masę robimy identycznie jak pierwszą tylko używamy czekoladowych budyni. Czyli dajemy cukier, budynie, mąkę i mleko do garnka, mieszamy, gotujemy do zgęstnienia, ściągamy z ognia, dodajemy masło, mieszamy do jego rozpuszczenia i połączenia z masą. Masę wylewamy na drugi spód orzechowy. Posypujemy ciasto obficie orzechami. Odkładamy do wystudzenia, następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wtedy masy się stężeją, a ciasto będzie pięknie się kroić. Ciasto bardzo elegancko wygląda, super smakuje, jest kremowe, i na prawdę pyszne. Jest idealne na wszelkie imprezy, na pewno zachwyci waszych gości. Polecam