Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto owocowa rozpusta"
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 56
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2069
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 23
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 23
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 56
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2069
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 23
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 23
Składniki
Ciasto: obie mąki przesiej z proszkiem. Masło posiekaj, połącz z mąkami. Dodaj żółtka i cukier. Zagnieć ciasto. Odłóż mały kawałek. Resztę rozwałkuj, przełóż do foremki wyłożonej pergaminem, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Piecz 10 minut w 180oC.
Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Przygotuj masę – wiórki wymieszaj z mąką. Masło utrzyj z cukrem i jajkiem. Wsyp wiórki z mąką. Całość wymieszaj.
Masę kokosową rozsmaruj cienką warstwą na podpieczonym spodzie tarty. Śliwki rozłóż na kształt rozety, skórką do dołu. Odłożone ciasto rozwałkuj i wytnij małe ozdoby, np. listki. Przyklej je na boku tarty. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 190oC i piecz 20 minut. 5 minut przed końcem posyp wierzch tarty pokruszonymi płatkami kokosowymi.Źródło: Naj