Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy torcik karmelowy z kremem śmietanowym nie musi być skomplikowanym wypiekiem wymagającym wielu składników i czasochłonnych przygotować. Przekonaj się o tym, robiąc proste ciasto Panna na wydaniu.
Tortownica 20 cm
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5606
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1096
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12193
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1525
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5606
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1096
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12193
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1525
Składniki
Odmierz 100 g cukru trzcinowego i podgrzewaj rondelku, aż się roztopi. Wówczas wlej do rondelka mleko i zagotuj je, co pewien czas mieszając (tak, by karmel połączył się z mlekiem). Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj jajka ze 100 g cukru na jasną, puszystą masę. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Partiami przesiej do masy z jajek. Delikatnie mieszaj ciasto szpatułką – do połączenia składników. Na koniec wmieszaj płynne, przestudzone masło oraz mleko z karmelem.
Przelej ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką tortownicy o średnicy 20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 40 minut – do suchego patyczka. Od razu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przestudzone ciasto przekrój na dwa blaty i nasącz ponczem przygotowanym z wody, rumu i cukru waniliowego.
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Wmieszaj w nią żelatynę tak, bo rozprowadzić ją równomiernie w objętości śmietany.
Przełóż śmietaną blaty ciasta. Resztą śmietany otynkuj je z wierzchu. Oprósz wierzch i boki cukrem trzcinowym. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.