Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto piaskowe babci Czesi"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 748
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 748
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Obydwa rodzaje mąki przesiej. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Utrzyj margarynę, dodaj żółtka i cukier, ucieraj, aż dokładnie się połączą. Dodaj mąkę pszenną, potem mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Ucieraj, aż masa będzie gładka.
Białka ubij ze szczyptą soli. Dodaj pianę do masy. Delikatnie wymieszaj. Wlej ciasto do posmarowanej tłuszczem blachy, piecz w temperaturze 180°C przez 45 minut. Posyp cukrem pudrem. Podawaj z owocami.
Czas: około 1,5 godziny
Wypróbuj
Klasyczne ciasto piaskowe zawdzięcza swoją sypkość mące ziemniaczanej. Im będzie jej więcej, tym ciasto jest bardziej sypkie. Możesz do tego ciasta użyć wyłącznie mąki ziemniaczanej (ilośc taka jak obu rodzajów mąki). Powstanie wtedy pyszne ciasto bezglutenowe.Źródło: Dobry Tydzień