Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pijaczek to ciekawa propozycja dla miłośników sernika. Oczywiście nie mogło zabraknąć dość sporej ilości likieru. Całość jest zwieńczona bardzo słodkim sosem karmelowym.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28971
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9023
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 759
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28971
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9023
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 759
Składniki
Przygotuj warstwę czekoladową. W misce połącz masło, cukier i ekstrakt waniliowy. Dodaj jajka i mieszaj do całkowitego połączenia. Na koniec wlej likier. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Przenieś suche składniki do mokrych i mieszaj do całkowitego połączenia. Blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 20-25 minut, a następnie wyjmij.
Przygotuj warstwę serową. W dużej misce utrzyj serek, cukier i mąkę na niskich obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj śmietanę i kontynuuj miksowanie, a następnie wlej likier i ekstrakt waniliowy. Wbijaj po jednym jajku, powoli mieszając po każdym z nich. Masę serową wylej na podpieczoną warstwę czekoladową, a temperaturę piekarnika obniż do 150 st. Celsjusza. Ciasto wstaw do pieczenia na kolejne 75 minut. Wyłącz piekarnik, ale pozostaw drzwiczki zamknięte na 30 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto na kolejne 30 minut. Następnie pijaczka wyjmij i wstaw do lodówki na 5-6 godzin lub na całą noc.
Przygotuj polewę karmelową. W średnim rondlu ze stali nierdzewnej rozgrzej cukier na średnim ogniu aż zacznie się topić i nabierze brązowego koloru. Wyłącz ogień i dodaj masło. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Cały czas mieszając, wlewaj śmietanę. Polewa powinna mieć gładką konsystencję. Polej nią wierzch ciasta. Pijaczka udekoruj płatkami czekoladowymi i tartymi orzechami. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy.