Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczkach petit-beurry maczanych w alkoholu, polane obficie polewą czekoladową. Jest to jedno z tych ciast, które zawsze robią ogromne wrażenie na gościach. Przepis dostałyśmy od znajomej w latach 90-tych i od tej pory pijak gości bardzo często w naszym domu. Imprezowy pewniak, czy na Boże Narodzenie, czy na Wielkanoc-zmieniamy tylko dekorację!
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 101
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 846
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2178
Królowa grilla :)
Odsłon: 1449
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 101
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 846
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2178
Królowa grilla :)
Odsłon: 1449
Składniki
Ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli, powoli dodając (w trzech partiach) cukier i skrobię. Tę czynność wykonujemy mikserem. W momencie, gdy piana jest doskonale ubita ("na sztywne pióro") odstawiamy mikser.
Pozostałe składniki dodajemy do ciasta partiami i delikatnie mieszamy silikonową łopatką lub łyżką. Pierwszy przesiewamy proszek do pieczenia i krótko mieszamy, następnie dodajemy mak, wiórki kokosowe i olejek migdałowy. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Uwaga! smarujemy tylko dno blaszki, boki ciasta mają się " przykleić" do blaszki w trakcie pieczenia. Placek będzie równy.
Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 220°C na 20 - 25 min. Po upieczeniu lekko przestudzony placek wyjmujemy z blachy, uprzednio nożem odcinając boki od rantów. Zdejmujemy delikatnie papier ze spodu ciasta. Następnie wykładamy blachę już nowym papierem i wkładamy ciasto z powrotem do blaszki do góry spodem.
Teraz robimy krem budyniowy. Dwa budynie i żółtka rozprowadzamy razem z cukrem w 100 ml mleka, resztę mleka doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy na chwilę mleko z ognia, wlewamy rozmieszane budynie, z powrotem wstawiamy na ogień i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje odstawiamy ją z ognia, wylewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą "w kontakt" czyli bezpośrednio na budyń, nie utworzy się na powierzchni kożuch.
Kiedy budyń ostygnie do temperatury pokojowej, ucieramy masło (również w temperaturze pokojowej) na puch. Następnie dodajemy do utartego masła po 2-3 łyżki budyniu. Masy budyniowej nie ucieramy zbyt długo, tylko do połączenia składników. Gotową masę chwilę mieszamy łopatką silikonową i wykładamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
Układamy na kremie ciastka, jedno przy drugim, uprzednio maczane z obu stron w wódce. Jeśli ciasto będą jadły również dzieci proponujemy maczać ciasteczka w wodzie z sokiem cytrynowym.
Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.
Na koniec ozdabiamy pijaka polewą czekoladową. Rozgrzewamy w garnuszku składniki na polewę, na małym ogniu i tylko do rozpuszczenia masy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewę wykładamy na wierzch ciasta i ozdabiamy cukierkami w kształcie jajeczek.
Ciasto pijak gotowe!