Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kakaowy biszkopt z kremem i suszonymi śliwkami
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
Śliwki zalewamy alkoholem i zostawiamy na 5-6 godzin.
!! składniki powinny być w temperaturze pokojowej !! Biszkopt: Jajka rozdzielamy na białka i żółtka, białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy po jednym żółtku a następnie po łyżce cukru. W osobnej misce przesiewamy mąki, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Sypkie składniki dzielimy na 3 części i powoli, po jednej dodajemy do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia( dno i boki blaszki smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną) i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez około 30 minut. By biszkopt był równy po wyjęciu z piekarnika blachę dwukrotnie rzucamy na szafkę z około 40 cm. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Krem: Do rondelka wlewamy 350 ml mleka i zagotowujemy. Do miseczki wlewamy 150 ml mleka, dodajemy mąki i mieszamy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mleko z mąką i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki. Budyń zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i dodajemy po łyżce budyniu.
Śliwki odsączamy z alkoholu. Biszkopt nasączamy wódką z śliwek i nakładamy krem. W krem wciskamy śliwki ( połówki).
Polewa: W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej cukier puder, kakao oraz 2 łyżki wody. Zagotowujemy do zgęstnienia. Polewę lekko studzimy i polewamy ciasto. Smacznego! :)