Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Kruche, nie za słodkie, lekko kwaskowe. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Uwielbiam je szczególnie jesienią
Składniki
Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli oraz pozostałe składniki ciasta. Zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie i podzielić na 3 części. Do jednej porcji ciasta dodać 2 łyżki gorzkiego kakao i zagnieść. Wszystkie 3 porcje ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Formę (31x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną porcję jasnego ciasta, zetrzeć na tarce na dużych oczkach na dno formy. Lekko wylepić ciastem spód.
Ciasto posmarować dżemem.
Na dżem zetrzeć ciemne ciasto.
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Rozsmarować na ciemnym cieście.
Na wierzch ciasta zetrzeć ostatnią, jasną porcje ciasta. Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. do zarumienienia wierzchu. Przed rozkrojeniem całkowicie wystudzić.