Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto pleśniak ze śliwkami
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto pleśniak ze śliwkami

04.09.2023 Odsłon: 15080
5.0 (29 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na pyszny deser, który znane jest pod dosyć mało apetyczną nazwą. Przygotujemy pleśniaka, czyli popularne połączenie ciasta kruchego, owoców lub dżemu, w tym wypadku śliwek, i bezy. Przyjemnie maślany smak spodu idealnie łączy się z lekko kwaskowymi śliwkami i wyrazistym ciastem kakaowym. Do tego mamy słodką bezę, która nie tylko zdobi ciasto, ale też nadaje mu lekkości. Klasyczny deser w pysznym, letnim wydaniu!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

blaszka 18 x 28 cm, mikser

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169496

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 398

> 60 min >60 min
1
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10457

do 60 min 60 min
17
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3083

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2185

do 60 min 60 min
10
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z jagodami

Dania główne Pierogi z jagodami

W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Mleko
  • Pierogi

Odsłon: 850

> 60 min >60 min
18
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169496

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 398

> 60 min >60 min
1
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10457

do 60 min 60 min
17
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3083

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2185

do 60 min 60 min
10
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z jagodami

Dania główne Pierogi z jagodami

W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Mleko
  • Pierogi

Odsłon: 850

> 60 min >60 min
18
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto pleśniak ze śliwkami
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Ciasto
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki (100 g) cukru
  • Szczypta soli
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 łyżki kakao
Beza
  • 4 białka
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki (150 g) cukru
  • 1 łyżka (10 g) cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 15 g)
Dodatkowo
  • 450 g śliwek
  • Cukier puder, do posypania
Sposób przygotowania:
1

Do dużej miski przesyp 400 g mąki pszennej, 100 g drobnego białego cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Składniki suche krótko przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia dodatków w mące.

2

Do mąki dodaj 250 g bardzo zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz wetrzyj w mąkę do uzyskania konsystencji mokrego piasku za pomocą dłoni, siekacza cukierniczego, zwykłego noża lub robota kuchennego. Jeśli używasz dłoni, zrób to dosyć szybko, żeby nie ogrzać zbytnio ciasta.

3

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj 4 żółtka dużych jaj i półtora łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość naczynia połącz ze sobą za pomocą drewnianej łyżki, tylko do wchłonięcia wilgoci przez ciasto, a następnie zacznij wyrabiać je dłonią. Zrób to najpierw krótko w misce, aż ciasto utworzy w miarę zwartą masę, a następnie przełóż je na blat i wyrabiaj przez kolejne dwie, trzy minuty, aż stanie się gładkie.

4

Tak przygotowane ciasto uformuj w walec o długości mniej więcej 30 centymetrów i podziel go na trzy części: jedną dużą, składającą się z około połowy ciasta, i dwie mniejsze. Jedną mniejszą część przełóż z powrotem do miski, a pozostałe kawałki szczelnie owiń folią spożywczą i odłóż do zamrażarki na około godzinę.

5

Do ciasta w misce dodaj dwie łyżki ciemnego kakao i cierpliwie wgnieć je w ciasto: najpierw w misce, a następnie na blacie. Po uzyskaniu gładkiego ciasta kakaowego uformuj je w lekko podłużny kształt, owiń szczelnie folią spożywczą i odłóż do zamrażarki na 60 minut.

6

Po tym czasie na dno natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki zetrzyj dużą, jasną część ciasta. Rozprowadź je równą warstwą po dnie blaszki i ugnieć do uzyskania równego blatu. Na tak przygotowane ciasto wyłóż 400 - 500 g śliwek pokrojonych w ćwiartki. Bezpośrednio na owoce zetrzyj ciasto kakaowe, delikatnie rozprowadź je po owocach i wyrównaj. Tak przygotowane ciacho odstaw do lodówki na czas przygotowania bezy.

7

Do dużej miski wlej 4 białka dużych jaj i dodaj do nich szczyptę soli. Białka ubij za pomocą miksera do uzyskania puszystej, ale jeszcze nie sztywnej piany. Polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać je do wysokich, wraz z wzrostem objętości białek. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zacznij dodawać do białek cukier: 1 łyżkę cukru z wanilią i 150 g drobnego, białego cukru. Cukier dodawaj partiami, za każdym razem dokładnie ubijając białka do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na koniec dodaj do białek łyżkę skrobi ziemniaczanej. Zawartość naczynia połącz ze sobą mikserem na niskich obrotach, tylko do całkowitego rozprowadzenia skrobi w bezie.

8

Tak przygotowane białka wyłóż na kakaową część ciasta i delikatnie rozprowadź je za pomocą sylikonowej szpatułki, do uzyskania w miarę równej warstwy piany. Na białka zetrzyj ostatnią część jasnego ciasta i rozprowadź ją równo na pianie.

9

Tak złożone ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na około 50 minut. Jeśli góra ciasta zacznie zbyt szybko nabierać koloru, przykryj ją kawałkiem folii aluminiowej. Po upływie 50 minut wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostawiam w nim ciasto na około 30 minut, do przestudzenia. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto obficie posyp cukrem pudrem.

10

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki