To ciasto w oryginale przygotowuje się z dodatkiem rumu, jednak w wersji bezalkoholowej smakuje równie dobrze. Wypróbuj obie wersje i wybierz tą, która jest dla Ciebie smaczniejsza.
Ciasto ponczowe
Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 80 g cukru
- 75 g masła
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
- szczypta soli
Składniki na syrop:
- 250 ml wody
- 100 g cukru
- 50 ml rumu (z dodatku alkoholu można z powodzeniem zrezygnować)
Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 80 g cukru
- 75 g masła
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
- szczypta soli
Składniki na syrop:
- 250 ml wody
- 100 g cukru
- 50 ml rumu (z dodatku alkoholu można z powodzeniem zrezygnować)

Etapy przygotowania
Rozpuść masło i przestudź. Podgrzej mleko (powinno być letnie).
Przygotuj miskę na suche składniki i przesiej do niej mąkę, dodaj drożdże, cukier i sól. Wymieszaj dokładnie.
Do suchych składników wlej letnie mleko oraz roztopione i przestudzone masło, dodaj roztrzepane jajka, a następnie mieszaj całość mikserem ustawionym na średnich obrotach. Gdy wyrobisz ciasto na gładką, lejącą się masę, przykryj miskę czystą bawełnianą ściereczką i odstaw na około 45 minut do wyrośnięcia.
Formę do babek posmaruj dokładnie olejem i wlej do niej ciasto. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasto ponczowe powinno się piec przez około 40-45 minut. Odpowiednio upieczone będzie miało jasnozłoty kolor.
Po upieczeniu nie wyciągaj od razu babki ponczowej z piekarnika. Najpierw uchyl drzwi na około 5 minut i dopiero wówczas wyjmij ciasto. Odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj syrop – wodę z cukrem doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 2 minuty. Następnie zdejmij rondelek z palnika i nieco przestudź. Do letniego syropu dodaj rum, jeśli przygotowujesz ciasto ponczowe w wersji alkoholowej.
Przestudzoną babkę wyjmij na tacę lub talerz i polej syropem (cienką strużka, aby syrop zdążył wsiąkać). Podawaj po całkowitym wystygnięciu.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 645
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 645



Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 80 g cukru
- 75 g masła
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
- szczypta soli
- 250 ml wody
- 100 g cukru
- 50 ml rumu (z dodatku alkoholu można z powodzeniem zrezygnować)
Rozpuść masło i przestudź. Podgrzej mleko (powinno być letnie).
Przygotuj miskę na suche składniki i przesiej do niej mąkę, dodaj drożdże, cukier i sól. Wymieszaj dokładnie.
Do suchych składników wlej letnie mleko oraz roztopione i przestudzone masło, dodaj roztrzepane jajka, a następnie mieszaj całość mikserem ustawionym na średnich obrotach. Gdy wyrobisz ciasto na gładką, lejącą się masę, przykryj miskę czystą bawełnianą ściereczką i odstaw na około 45 minut do wyrośnięcia.
Formę do babek posmaruj dokładnie olejem i wlej do niej ciasto. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasto ponczowe powinno się piec przez około 40-45 minut. Odpowiednio upieczone będzie miało jasnozłoty kolor.
Po upieczeniu nie wyciągaj od razu babki ponczowej z piekarnika. Najpierw uchyl drzwi na około 5 minut i dopiero wówczas wyjmij ciasto. Odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj syrop – wodę z cukrem doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 2 minuty. Następnie zdejmij rondelek z palnika i nieco przestudź. Do letniego syropu dodaj rum, jeśli przygotowujesz ciasto ponczowe w wersji alkoholowej.
Przestudzoną babkę wyjmij na tacę lub talerz i polej syropem (cienką strużka, aby syrop zdążył wsiąkać). Podawaj po całkowitym wystygnięciu.