Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest jedno z tych ciast, które kuszą swoim wyglądem, do tego jest całkiem smaczne. dodatek kokosu jest wyczuwalny, aczkolwiek nie dominuje. Osoby, które nie wiedzą, że użyty został twaróg, najprawdopodobniej nie zwrócą na niego nawet uwagi. Jeżeli kremówkę ubijemy trzepaczką, możemy poradzić sobie nawet bez miksera. Nie potrzeba tu niezwykłych umiejętności, a efekt cieszy oko :) Aby uzyskać możliwie ładny wzór po przekrojeniu, warto kuleczki wkładać w sposób uporządkowany. I dwa słowa o dekoracji z kakao – przygotowałam ze zwykłego kartonu wzorek, który następnie wycięłam. Aby nadać trwałości, karton zabezpieczyłam taśmą. Najlepiej dekorować ciasto po schłodzeniu, wtedy kakao nie nabierze również wilgoci.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 314
Królowa grilla :)
Odsłon: 104
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 83
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 95
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 314
Królowa grilla :)
Odsłon: 104
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 83
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 95
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
Twarożek ugniatamy widelcem, lub mielimy, dodajemy cukier i żółtka, dokładnie mieszamy. do samy dodajemy stopniowo kokos, gdyby finalnie nie osiągnęła konsystencji z której da się ulepić kulkę – dodajemy odrobinę kaszki manny. Zwilżonymi wodą rękami formujemy kulki – u mnie 24. wkładamy na kilak godzin do zamrażarki.
Margarynę ucieramy z cukrem i jajami – do połączenia się składników, nie należy tu niczego napowietrzać. Naprzemiennie dodajemy śmietanę i mąkę przesianą i wymieszana z sodą. 2/3 ciasta umieszczamy w prostokątnej blaszce, do pozostałej części dodajemy kakao wraz z mlekiem i mieszamy – wykładamy na jasną część. w cieście zatapiamy kulki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrami. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do śmietanki. Wykładamy na wystudzone ciasto i chłodzimy w lodówce, przed podaniem posypujemy kakao.