Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Prince Polo to przysmak zainspirowany popularnym wafelkiem. Nawet jeśli za nim nie przepadasz, mocno orzechowy deser z kawową nutą powinien przypaść ci do gustu.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8578
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8578
Składniki
Upiecz ciasto. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym jajku, a następnie przesiej do niej przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia. Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach 21x21 cm. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na 3-4 cienkie blaty. Nasącz je kawą posłodzoną cukrem waniliowym.
Przygotuj krem orzechowy. Zmiel orzechy i zalej mlekiem. Podgrzej na wolnym ogniu w rondelku. Gotuj – co pewien czas mieszając – aż orzechy wchłoną mleko. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do masła masę orzechową.
Zrób polewę czekoladową. Roztop w kąpieli wodnej masło i obie czekolady. Dokładnie wymieszaj. Poczekaj, aż masa przestygnie (ma być półpłynna).
Przełóż blaty ciasta kremem orzechowym i polewą czekoladową – na pierwszy blat wylej warstwę polewy, wyrównaj, nałóż cienką warstwę kremu, lekko dociśnij drugim blatem. Powtarzaj te czynności do wyczerpania składników. Gotowe ciasto Prince Polo wstaw na kilka godzin do lodówki.