Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Princessa jest kremowe, czekoladowe i niesamowicie pyszne. Smakuje jak słynny wafelek, a jest niesamowicie proste w przygotowaniu.
Wymiary formy: 25x25 cm
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 948
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 335
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 29091
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 218
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 948
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 335
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 29091
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 218
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce utrzyj masło z cukrem, wanilią i solą.
Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki do masy jajeczno-maślanej. Szybko zagnieć do powstania jednolitego ciasta.
Podziel masę na 4 równe części i schładzaj je pod przykryciem przez 40 minut.
Następnie wyjmuj po jednym kawałku ciasta, obtocz je w mące i rozwałkuj cienko na papierze do pieczenia. Za pomocą formy o wymiarach 25x25 cm wytnij z ciasta kwadrat. Resztki włóż do lodówki, a wycięty spód nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw go do piekarnika nastawionego na 210 st. Celsjusza na ok. 7 minut. Wyjmij i ostudź.
Powtórz procedurę dla pozostałych kawałków ciasta.
Pozostawione wcześniej resztki z wykrawania spodów połącz, rozwałkuj cienko i upiecz w całości w ten sam sposób. Następnie je drobno pokrusz.
Przygotuj krem. W garnuszku wymieszaj mleko, cukier i jajko. Doprowadź całość do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając i gotuj do zgęstnienia, przez ok. 2-3 minuty. Odstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej, mieszając od czasu do czasu.
W misce utrzyj miękkie masło przez ok. 5 minut do uzyskania puszystej i kremowej konsystencji. Wlewaj powoli syrop mleczny, mieszając cały czas, aż powstanie jednolity krem. Odłóż ok. ¼ masy na bok, a do większej części dodaj kakao, ekstrakt waniliowy i rum. Wymieszaj.
Przygotuj polewę czekoladową. Rozpuść pokruszoną czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia.
Złóż ciasto. Jeden spód ciasta włóż do formy o wymiarach 20x20 cm lub połóż na dużym talerzu. Posmaruj go cienką warstwą kremu kakaowego (1/3 masy) i przykryj drugim spodem. Powtarzaj czynności do wykończenia składników, pozostawiając na górze jeden ze spodów.
Na wierzchu ciasta wylej polewę czekoladową i wyrównaj.
Orzeszki ziemne drobno rozkrusz i wymieszaj z okruchami ciasta. Mieszanką oblep boki ciasta.
Biały krem przenieś do rękawa cukierniczego i udekoruj nim górę ciasta.
Ciasto Princessa wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno.