Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowny wypiek, który przygotujecie w zaskakująco prosty sposób. Kakaowy biszkopt, puszysta masa serowa i brzoskwiniowa galaretka. Do tego efektowna dekoracja z owoców i płatków migdałów. Zobaczcie, jak odtworzyć ciasto pszczółka we własnej kuchni.
tortownica o średnicy 24 cm, kulkownica do owoców
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34488
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 97
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34488
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 97
Składniki
Mąkę i kakao przesiewamy do miski.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka. Odstawiamy mikser na bok. Dodajemy mąkę z kakao oraz wiórki czekoladowe. Całość mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 35 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na blat kuchenny z wysokości około 50 cm. Biszkopt studzimy.
Dwie galaretki brzoskwiniowe przesypujemy do miski. Zalewamy gorącą wodą (500 ml). Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy do niej wystudzoną galaretkę. Składniki miksujemy ze sobą.
Śmietankę przelewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy trzy łyżki cukru pudru. Ubitą śmietanę z cukrem przekładamy do twarogu z galaretką. Całość mieszamy do połączenia składników.
Gotową masę serową przelewamy na kakaowy spód. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Trzy galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Galaretki studzimy. Na dno tortownicy o średnicy 24 cm kładziemy folię bąbelkową (gładką stroną do spodu formy). Lekko tężejącą galaretkę wlewamy do formy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Z owoców (my użyliśmy mango, ale można również użyć np. brzoskwiń w zalewie) za pomocą kulkownicy wycinamy okrągłe kształty. Gorzką czekoladę rozpuszczamy i przelewamy do foliowego rękawa cukierniczego. Wycinamy niewielką dziurkę. Na kawałkach owoców malujemy paski i oczy. W wydrążonych kulkach robimy dwa małe nacięcia, w które wkładamy płatki migdałów (skrzydełka pszczółek).
Z lodówki wyciągamy ciasto i zastygniętą galaretkę. Ściągamy boki z obu tortownic. Do tortownicy z galaretką przykładamy talerz i przewracamy spód do góry. Ściągamy spód formy oraz folię bąbelkową. Na masę serową przekładamy zastygniętą galaretkę. Na wierzch układamy pszczółki wykonane z owoców. Gotowe!