Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ptasie mleczko to delikatny deser, którego smak przypomina kultowe wedlowskie czekoladki z piankowym nadzieniem. Co ciekawe, w deserze tym nie ma ani kropli mleka!
Smaki Grecji!
Odsłon: 33
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 1078
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 145
Smaki Grecji!
Odsłon: 33
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 1078
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 145
Składniki
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę (na wysokich obrotach miksera). Pod koniec ubijania dodaj cukier, a następnie – po jednym żółtku. Wymieszaj pianę z jajek łyżką z przesianą przez sitko mąką. Przelej ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką tortownicy o średnicy około 20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15 minut (do suchego patyczka). Przestudź ciasto i podziel na dwa blaty. Nasącz je ponczem.
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Ubij sztywną pianę z 6 białek. Pod koniec ubijania dodaj cukier, sok z cytryny i aromat śmietankowy. Zmiksuj pianę z przestudzoną żelatyną. Około połowę uzyskanej masy wyłóż na pierwszy z blatów ciasta. Przykryj drugim blatem i wyłóż na niego resztę piany. Wyrównaj. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Na wolnym ogniu podgrzej w rondelku śmietanę z masłem. Wsyp do niego pokruszoną czekoladę. Cały czas mieszając, poczekaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Przestudź ją nieco i wylej na ciasto. Wyrównaj. Udekoruj ciasto migdałami w płatkach. Przechowuj w lodówce.