Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Domowe najlepsze.
Lubię czasami wprowadzać nowości i łamać stereotypy w kuchni. Jednym z nich j...
Odsłon: 815
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 1016
Lubię czasami wprowadzać nowości i łamać stereotypy w kuchni. Jednym z nich j...
Odsłon: 815
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 1016
Składniki
Do rondelka włożyć masło. Dolać wodę i mleko. Postawić na wolnym ogniu. Mieszać i czekać, aż się zagotuje. Dodać mąkę, szczyptę soli i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Przestudzić. Dodawać po jednym jajku i dokładnie mieszać używając najlepiej miksera, ale można też robić to zwykłą łyżką. Masa musi mieć konsystencję gęstego kremu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować papier masłem. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ciasto rysując serca. Najlepiej robić najpierw zewnętrzną obwódkę i następnie wypełniać środek wg uznania. Ciasto wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec jeszcze ok 20 minut. Wystudzone ciasto przekroić w poziomie. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i szczyptą kwasku cytrynowego. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać rozetki na dolny kawałek ciasta. Ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i przykryć górną częścią ciasta. Schłodzić. Smacznego.