Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Domowe najlepsze.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4262
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2545
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 2138
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11201
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4262
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2545
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 2138
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11201
Składniki
Do rondelka włożyć masło. Dolać wodę i mleko. Postawić na wolnym ogniu. Mieszać i czekać, aż się zagotuje. Dodać mąkę, szczyptę soli i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Przestudzić. Dodawać po jednym jajku i dokładnie mieszać używając najlepiej miksera, ale można też robić to zwykłą łyżką. Masa musi mieć konsystencję gęstego kremu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować papier masłem. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ciasto rysując serca. Najlepiej robić najpierw zewnętrzną obwódkę i następnie wypełniać środek wg uznania. Ciasto wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec jeszcze ok 20 minut. Wystudzone ciasto przekroić w poziomie. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i szczyptą kwasku cytrynowego. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać rozetki na dolny kawałek ciasta. Ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i przykryć górną częścią ciasta. Schłodzić. Smacznego.