Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Pychotka znane jest też pod nazwą Pani Walewska. Dlaczego jest tak określane? Najprawdopodobniej dlatego, że nie można mu się oprzeć - podobnie jak cesarz Napoleon Bonaparte nie mógł się oprzeć urokowi Marii Walewskiej, z domu Łączyńskiej. Szlachcianka szybko stała się kochanką Napoleona, którego poznała w 1807 roku na balu w Zamku Królewskim. Ciasto Pychotka to prawdziwe bogactwo smaków i przepych aromatów. Ciasto Pychotka - przepis Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz, która od lat prowadzi program „Ewa Gotuje”, zdradziła w 118 odcinku swojego kulinarnego show przepis na ciasto Pychotka. Gospodyni krok po kroku pokazała, jak przygotować popularny i - przede wszystkim - przepyszny przekładaniec. Ciasto Pychotka W przepisie na Pychotkę czuć cudowne połączenie kruchego ciasta z powidłami śliwkowymi, aksamitnym kremem waniliowym z odrobiną alkoholu, grubo siekanymi orzechami, rodzynkami i kruchą bezą. Prawdziwy cymes, który nie traci na aktualności. Pychotka - ciasto na każdą okazję Ciasto Pychotka możesz upiec na święta, ważne uroczystości rodzinne, ale również bez okazji. Taki deser osłodzi nawet najbardziej ponury dzień. Dwa blaty ciasta, przełożone kremem, warto z wierzchu udekorować jeszcze cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Tak przygotowane ciasto Pychotka z pewnością zachwyci każdego z poczęstowanych gości.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 112
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 175
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2176
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 112
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 175
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2176
Składniki
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy masło, żółtka i cukier puder. Z podanych składników zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt formy.
Pierwszy rozwałkowany płat ciasta nawijamy na wałek i przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Następnie na spód wykładamy 250 g powideł śliwkowych. Podobnie postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.
Do białek dodajemy 10 łyżek cukru pudru. Składniki ubijamy na sztywną pianę.
Pianę z białek dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozkładamy na placek pokryty powidłami. Na górę bezy wysypujemy po 200 g posiekanych orzechów włoskich i po 200 g rodzynek.
Placki przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem). Placki pieczemy przez 45 minut.
Zabieramy się za przygotowanie masy budyniowej. 300 ml mleka przelewamy do rondelka i podgrzewamy do zagotowania. W pozostałej części mleka rozpuszczamy budyń waniliowy. Kiedy mleko zaczyna się gotować, przelewamy do niego rozpuszczony budyń. Całość mieszamy, gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło przekładamy do miski i miksujemy na puszystą masę. W trakcie ubijania do masła dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Następnie do ubitego masła dodajemy wystudzony budyń i kieliszek spirytusu. Składniki miksujemy na gładką masę.
Upieczone i przestudzone placki przekładamy kremem budyniowym.
Przełożone ciasto Pychotka dekorujemy cukrem pudrem. Przed podaniem schładzamy przez dwie godziny w lodówce.