Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto rafaello przygotujecie w dosłownie 10-15 minut. Proste składniki, minimum pracy i zniewalający efekt.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33165
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9705
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2185
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 928
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33165
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9705
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2185
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 928
Składniki
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i jego przygotowanie zajmie chwilkę. Przygotowanie ciasta zaczynamy od sporządzenia masy. Do misy miksera wlewamy 660 ml śmietany 30 % i miksujemy na szybkich obrotach na sztywną piankę. Następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę ( czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali). Szklankę wiórek kokosowych i płatków migdałów oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Całość miksujemy do momentu połączenia się skladników. Masę dzielimy na trzy równe części. Blaszkę 24×24 cm wykładamy folią spożywczą. Nie musimy tego robić, ale ciasto później jest łatwiej wyjąć. Herbatniki maczamy w mleku i wykładamy na blaszkę, następnie jedną cześć masy, ponownie herbatniki moczone w mleku, druga cześć masy, warstwa herbatników i na koniec masa śmietankowa. Całość posypujemy wiórkami i płatkami. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum dwie godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień, ale i delikatnie schłodzone też jest super.