Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto rafaello przygotujecie w dosłownie 10-15 minut. Proste składniki, minimum pracy i zniewalający efekt.
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 212
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 113
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 237
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2196
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 95
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 72
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 212
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 113
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 237
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2196
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 95
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 72
Składniki
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i jego przygotowanie zajmie chwilkę. Przygotowanie ciasta zaczynamy od sporządzenia masy. Do misy miksera wlewamy 660 ml śmietany 30 % i miksujemy na szybkich obrotach na sztywną piankę. Następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę ( czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali). Szklankę wiórek kokosowych i płatków migdałów oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Całość miksujemy do momentu połączenia się skladników. Masę dzielimy na trzy równe części. Blaszkę 24×24 cm wykładamy folią spożywczą. Nie musimy tego robić, ale ciasto później jest łatwiej wyjąć. Herbatniki maczamy w mleku i wykładamy na blaszkę, następnie jedną cześć masy, ponownie herbatniki moczone w mleku, druga cześć masy, warstwa herbatników i na koniec masa śmietankowa. Całość posypujemy wiórkami i płatkami. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum dwie godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień, ale i delikatnie schłodzone też jest super.