Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto rafaello przygotujecie w dosłownie 10-15 minut. Proste składniki, minimum pracy i zniewalający efekt.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8729
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1288
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10346
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4694
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 772
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8729
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1288
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10346
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4694
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 772
Składniki
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i jego przygotowanie zajmie chwilkę. Przygotowanie ciasta zaczynamy od sporządzenia masy. Do misy miksera wlewamy 660 ml śmietany 30 % i miksujemy na szybkich obrotach na sztywną piankę. Następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę ( czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali). Szklankę wiórek kokosowych i płatków migdałów oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Całość miksujemy do momentu połączenia się skladników. Masę dzielimy na trzy równe części. Blaszkę 24×24 cm wykładamy folią spożywczą. Nie musimy tego robić, ale ciasto później jest łatwiej wyjąć. Herbatniki maczamy w mleku i wykładamy na blaszkę, następnie jedną cześć masy, ponownie herbatniki moczone w mleku, druga cześć masy, warstwa herbatników i na koniec masa śmietankowa. Całość posypujemy wiórkami i płatkami. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum dwie godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień, ale i delikatnie schłodzone też jest super.