Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne dla miłośników kokosowego smaku.
Forma 28 cm x 26 cm
Polecam.
Odsłon: 301
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 392
Polecam.
Odsłon: 301
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 392
Składniki
Dwie szklanki mleka, 1 szklankę cukru i cukier waniliowy zagotować w garnku. W drugiej miseczce rozmieszać pół szklanki mleka z 3 żółtkami, 2 łyżkami mąki pszennej i 3 łyżkami mąki ziemniaczanej. Do gotującego się mleka z cukrem, wlać jajeczną mieszankę i gotować tak, jak zwykły budyń (mieszać i gotować kilka minut). Ugotowany budyń odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć mikserem na puch. Następnie dodawać stopniowo budyń, cały czas miksować. Do wymieszanej masy dodać większą część wiórków kokosowych (zostawić trochę do posypania ciasta). Można dodać 1-2 łyżeczki spirytusu. Ponownie zmiksować masę. Na blasze ułożyć herbatniki. Masę podzielić na 3 części. Pierwszą część rozsmarować na herbatnikach. Następnie wyłożyć drugą część masy, znów herbatniki i znów masa. Wierzch posypać pozostawionymi wiórkami kokosowymi. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły.