Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Ramona o smaku kawowo-malinowym to efektowny i – wbrew pozorom – niezbyt słodki deser. Połączenie kontrastujących ze sobą smaków czekolady kawy i malin jest bardzo orzeźwiające!
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29243
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1664
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18580
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 676
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29243
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1664
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18580
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 676
Składniki
Rozpuść czekoladę deserową i masło w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem. Połącz uzyskaną masę z mąką, a następnie z przestudzoną czekoladą z masłem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką i przelej do natłuszczonej, oprószonej mąką formy o wymiarach około 24x24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 20-25 minut. Ciasto powinno po upieczeniu pozostać lekko wilgotne. Odstaw do przestudzenia.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Zaparz espresso. Jeśli nie dysponujesz ekspresem do kawy, przygotuj około 25 ml mocnego naparu w inny sposób. Przestudź. Ubij śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Połącz 3 łyżki z przestudzoną żelatyną, a następnie – z resztą śmietany. Uzyskaną masę wymieszaj z serkiem mascarpone i wyłóż na ciasto czekoladowe. Wyrównaj i wstaw do lodówki.
Przygotuj mus malinowy (odłóż kilka malin do dekoracji). Jeśli korzystasz ze świeżych, zblenduj je – niezbyt dokładnie, tak by pozostały kawałki całych owoców. Jeśli używasz malin mrożonych – podgrzej je w rondelki i rozgnieć widelcem. Dopraw maliny do smaku cukrem lub/i sokiem z limonki. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wymieszaj z kilkoma łyżkami musu z malin, a następnie – z resztą. Przelej przestudzoną galaretkę na ciasto i odstaw je z powrotem do lodówki na kilka godzin.