Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Ramona o smaku kawowo-malinowym to efektowny i – wbrew pozorom – niezbyt słodki deser. Połączenie kontrastujących ze sobą smaków czekolady kawy i malin jest bardzo orzeźwiające!
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 1251
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 33
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 50
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 1251
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczony...
Odsłon: 33
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 50
Składniki
Rozpuść czekoladę deserową i masło w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem. Połącz uzyskaną masę z mąką, a następnie z przestudzoną czekoladą z masłem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką i przelej do natłuszczonej, oprószonej mąką formy o wymiarach około 24x24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 20-25 minut. Ciasto powinno po upieczeniu pozostać lekko wilgotne. Odstaw do przestudzenia.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Zaparz espresso. Jeśli nie dysponujesz ekspresem do kawy, przygotuj około 25 ml mocnego naparu w inny sposób. Przestudź. Ubij śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Połącz 3 łyżki z przestudzoną żelatyną, a następnie – z resztą śmietany. Uzyskaną masę wymieszaj z serkiem mascarpone i wyłóż na ciasto czekoladowe. Wyrównaj i wstaw do lodówki.
Przygotuj mus malinowy (odłóż kilka malin do dekoracji). Jeśli korzystasz ze świeżych, zblenduj je – niezbyt dokładnie, tak by pozostały kawałki całych owoców. Jeśli używasz malin mrożonych – podgrzej je w rondelki i rozgnieć widelcem. Dopraw maliny do smaku cukrem lub/i sokiem z limonki. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wymieszaj z kilkoma łyżkami musu z malin, a następnie – z resztą. Przelej przestudzoną galaretkę na ciasto i odstaw je z powrotem do lodówki na kilka godzin.