Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Salonowiec to ciasto idealne na ciepłe dni. Jest mocno pomarańczowe i orzeźwiające. Bita śmietana łagodzi kwaskowatość owoców i nadają przyjemnej słodyczy. Deser wygląda także oszałamiająco.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 65
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 116
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 65
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 116
Składniki
Przygotuj ciasto. W misie wymieszaj mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. W osobnej misce połącz mleko, sok pomarańczowy, olej, jajka i skórkę pomarańczową. Do suchych składników włóż ciepłe masło i zmiksuj całość do uzyskania konsystencji piasku. Następnie dodaj 1/3 mokrych składników. Mieszaj przez 1 minutę. Wlej barwnik spożywczy i dodaj kwasek cytrynowy, a następnie wlej połowę pozostałych mokrych składników. Wymieszaj i wlej pozostały płyn. Formę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przenieś do niej ciasto. Piecz przez 30-40 minut w temperaturze 170 st. Celsjusza lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź, a następnie przekrój je na dwa blaty.
Przygotuj krem. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i mascarpone. Wstaw krem do lodówki.
Złóż ciasto. Jeden z blatów posmaruj dżemem pomarańczowym. Rozprowadź na nim ½ przygotowanego kremu. Przykryj drugim blatem i rozprowadź pozostały krem.
Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę połam i włóż do garnuszka. Rozpuść ją na wolnym ogniu. Dodaj śmietankę i całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków rozprowadź polewę esami-floresami. Salonowiec wstaw do lodówki do schłodzenia. Podawaj po udekorowaniu plasterkami pomarańczy i kiwi.