Ciasto Santoska stało się swego czasu przebojem internetu. Przepis na nie doczekał się wielu wariantów, więc i Ty możesz zmodyfikować go według uznania. Ten wielowarstwowy przysmak możesz wypełnić kremami o różnych smakach. Najważniejsze, by w składzie królowały orzechy!
Ciasto Santoska
Składniki
Ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła (schłodzonego)
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
Ciasto orzechowe
- 10 białek
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 200 g orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g wafelków orzechowych
Krem kokosowy
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki (36%)
- 100 g cukru pudru
- 75 ml likieru kokosowego
Składniki
Ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła (schłodzonego)
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
Ciasto orzechowe
- 10 białek
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 200 g orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g wafelków orzechowych
Krem kokosowy
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki (36%)
- 100 g cukru pudru
- 75 ml likieru kokosowego

Etapy przygotowania
Składniki na kruche ciasto posiekaj na stolnicy i zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Następnie wyłóż ciastem spód tortownicy o średnicy około 26 cm. Upiecz ciasto na złocisty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C. Potrwa to około 15-20 minut.
Wyjmij kruchy spód z wystudzonej tortownicy i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Posiekaj połowę orzechów włoskich, a drugą połowę zmiel blenderem. Zostaw kilka sztuk do dekoracji. Wafelki posiekaj drobno nożem. Na wysokich obrotach miksera ubij na sztywno białka, pod koniec stopniowo dodając cukier. Delikatnie połącz pianę z orzechami, wiórkami kokosowymi i wafelkami. Przelej masę do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Mocno schłodzoną śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodaj cukier puder. Połącz śmietanę z serkiem mascarpone i likierem kokosowym.
Wystudzone ciasto orzechowe przekrój na 3-4 blaty. Posmaruj kruchy spód cienką warstwą kremu (lub – jeśli wolisz – kajmaku) i ułóż na nim pierwszy orzechowy blat. Nałóż na niego grubszą już warstwę kremu i kolejny blat. Układaj kolejne warstwy do wyczerpania składników. Udekoruj orzechami włoskimi. Przed podaniem wstaw ciasto Santoska na kilka godzin do lodówki.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15016

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1214

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1334
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 211
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15016

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1214

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1334
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 211



Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła (schłodzonego)
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 10 białek
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 200 g orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g wafelków orzechowych
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki (36%)
- 100 g cukru pudru
- 75 ml likieru kokosowego
Składniki na kruche ciasto posiekaj na stolnicy i zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Następnie wyłóż ciastem spód tortownicy o średnicy około 26 cm. Upiecz ciasto na złocisty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C. Potrwa to około 15-20 minut.
Wyjmij kruchy spód z wystudzonej tortownicy i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Posiekaj połowę orzechów włoskich, a drugą połowę zmiel blenderem. Zostaw kilka sztuk do dekoracji. Wafelki posiekaj drobno nożem. Na wysokich obrotach miksera ubij na sztywno białka, pod koniec stopniowo dodając cukier. Delikatnie połącz pianę z orzechami, wiórkami kokosowymi i wafelkami. Przelej masę do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Mocno schłodzoną śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodaj cukier puder. Połącz śmietanę z serkiem mascarpone i likierem kokosowym.
Wystudzone ciasto orzechowe przekrój na 3-4 blaty. Posmaruj kruchy spód cienką warstwą kremu (lub – jeśli wolisz – kajmaku) i ułóż na nim pierwszy orzechowy blat. Nałóż na niego grubszą już warstwę kremu i kolejny blat. Układaj kolejne warstwy do wyczerpania składników. Udekoruj orzechami włoskimi. Przed podaniem wstaw ciasto Santoska na kilka godzin do lodówki.
Pyszotka:)
Bardzo apetyczne ,kuszące smakiem i wyglądem ciasto.;)