Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Santoska stało się swego czasu przebojem internetu. Przepis na nie doczekał się wielu wariantów, więc i Ty możesz zmodyfikować go według uznania. Ten wielowarstwowy przysmak możesz wypełnić kremami o różnych smakach. Najważniejsze, by w składzie królowały orzechy!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28012
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28012
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Składniki na kruche ciasto posiekaj na stolnicy i zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Następnie wyłóż ciastem spód tortownicy o średnicy około 26 cm. Upiecz ciasto na złocisty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C. Potrwa to około 15-20 minut.
Wyjmij kruchy spód z wystudzonej tortownicy i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Posiekaj połowę orzechów włoskich, a drugą połowę zmiel blenderem. Zostaw kilka sztuk do dekoracji. Wafelki posiekaj drobno nożem. Na wysokich obrotach miksera ubij na sztywno białka, pod koniec stopniowo dodając cukier. Delikatnie połącz pianę z orzechami, wiórkami kokosowymi i wafelkami. Przelej masę do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Mocno schłodzoną śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodaj cukier puder. Połącz śmietanę z serkiem mascarpone i likierem kokosowym.
Wystudzone ciasto orzechowe przekrój na 3-4 blaty. Posmaruj kruchy spód cienką warstwą kremu (lub – jeśli wolisz – kajmaku) i ułóż na nim pierwszy orzechowy blat. Nałóż na niego grubszą już warstwę kremu i kolejny blat. Układaj kolejne warstwy do wyczerpania składników. Udekoruj orzechami włoskimi. Przed podaniem wstaw ciasto Santoska na kilka godzin do lodówki.