Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto serowe z jabłkami i porzeczkami"
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 54
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 54
Składniki
ok. 60 minut.
Przygotować makową kruszonkę: rozcierać palcami miękkie masło (ewentualnie margarynę) z 20 dag mąki, suchym makiem i 10 dag cukru, aż powstaną małe grudki. Kruszonkę włożyć do lodówki.
Porzeczki opłukać, osuszyć, oderwać od gałązek. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w dość grube plasterki i natychmiast skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Twaróg utrzeć z olejem i mlekiem. Wsypać pozostałą mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostały cukier i cukier wanilinowy. Zagnieść jednolite ciasto. Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Spód wylepić przygotowanym ciastem serowym. Na placku rozłożyć plasterki jabłek, wysypać porzeczki. Wierzch posypać kruszonką makową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 30 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Wystudzić, pokroić na porcje, podawać, np. z bitą śmietaną.Źródło: Życie na gorąco