Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Sikoreczka to warstwowy przysmak, w którym znajdziesz wszystko, co najlepsze – orzechy, czekoladę, wanilię… To wypiek dość pracochłonny, ale prosty w przygotowaniu.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 74
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 74
Składniki
Przygotuj krem. Połącz śmietanę z mlekiem w proszku i podgrzej. Gdy śmietana będzie już bardzo gorąca, ale jeszcze nie będzie się gotować, roztop w niej pokruszoną czekoladę. Wymieszaj na gładki sos i odstaw do wystudzenia. Wstaw na noc do lodówki.
Przygotuj ciasto czekoladowe. Rozpuść w rondelku (na palniku o niskiej mocy) masło. Roztop w nim pokruszoną gorzką czekoladę i połowę ilości cukru. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia. Utrzyj jajko z resztą cukru. Połącz z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli. Wymieszaj do połączenia składników, a następnie zmiksuj krótko z przestudzoną masą czekoladową.
Przygotuj biszkopt waniliowy. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj do piany cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiej mąkę i budyń. Delikatnie wymieszaj (tylko do połączenia składników).
Przygotuj formę o wymiarach 20x20 cm. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia i rozsyp na nim bakalie. Mogą to być posiekane orzechy, suszona żurawina, wiśnie – wedle uznania. Na warstwę bakalii wylej ciasto czekoladowe. Wyrównaj. Następnie przelej do formy ciasto na biszkopt. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około pół godziny (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto odwróć do góry dnem. Gdy całkowicie wystygnie, odkrój blat biszkoptowy (przekrój biszkopt wzdłuż mniej więcej w połowie). Zmiksuj schłodzony sos czekoladowy (ubijaj przez około 1-2 minuty) i połącz z mascarpone (także schłodzonym). Przełóż kremem biszkopt. Wstaw na godzinę do lodówki.