Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto śliwkowe z bezą"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 799
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 799
Składniki
Mąkę wymieszaj z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne pokrojone masło i rozcieraj palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Wylep nim formę, nakłuj, wstaw do piekarnika i piecz 20 min w 170 °C.
Ugotuj gęsty budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śliwki pokrój na ćwiartki i obtocz w mące.
Białka ubij na sztywną pianę. Wciąż ubijając, dodawaj cukier. Kiedy dodasz cały cukier, ubijaj pianę jeszcze 5 min, aż stanie się gęsta i lśniąca. Na koniec wsyp do niej mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze chwilę.
Na podpieczonym spodzie rozsmaruj równo budyń, ułóż na nim śliwki. Przykryj bezą i piecz 20 min w 170 °C. W tym czasie zrumień lekko płatki migdałowe. Zmniejsz temperaturę do 60 °C, posyp bezę płatkami migdałowymi i susz jeszcze ok. 20 min. Wystudź, delikatnie pokrój i podawaj.
Czas przygotowania 85 min, ilość porcji 16, cena za porcję 2 złŹródło: Chwila dla Ciebie