Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto śliwkowe z bezą to letni deser, który warto przygotować, kiedy drzewa uginają się pod ciężarem tych pysznych owoców. Lekko kwaśne śliwki są przełamane mocno słodką bezą. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale także kolorowe i pachnące. Sprawdzi się na co dzień, jak i na bardziej uroczyste okazje.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 229
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1143
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 229
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1143
Składniki
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce utrzyj ze sobą masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodawaj po jednym żółtku, ucierając po każdym. Na koniec dodaj śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Partiami dodawaj przesianą mąkę do mokrych składników, za każdym razem mieszając do całkowitego wchłonięcia.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej ciasto i rozprowadź dłońmi na całej powierzchni. Śliwki umyj i podziel na połówki, wyjmując pestki. Połóż owoce na wierzchu ciasta, skórką do dołu. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 40 minut.
Przygotuj bezę. W dużej misce ubij białka na prawie sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier puder, cały czas ubijając przez ok. 10 minut. Masa powinna być błyszcząca. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozprowadź na nim masę bezową. Wygładź.
Włóż formę z powrotem do piekarnika na kolejne 20-25 minut, do delikatnego zarumienienia bezy. Ciasto śliwkowe z bezą studź przez co najmniej 10 minut w formie na kratce przed krojeniem. Podawaj na ciepło lub zimno.