Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Słodka Ula to połączenie czekolady i maliny. Można je przygotować o każdej porze roku, bo nie wymaga dodawania świeżych owoców. Świetnie smakuje wraz z różowym lukrem.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3505
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 236
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3505
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 236
Składniki
Białka oddziel od żółtek. Zacznij je ubijać wraz z odrobiną soli. Najpierw na małych obrotach, a potem na nieco większych. Kiedy masa zacznie gęstnieć, dodawaj stopniowo cukier. Na koniec piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Zmniejsz obroty do minimum, dodając żółtka, jedno po drugim. Kiedy składniki się połączą, wlej powoli olej i mleko. Wyłącz miksowanie.
Mąkę pszenną połącz z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj w ciasto czekoladowe. Możesz zrobić to szpatułką lub łyżką, ważne, aby na końcu konsystencja nie miała grudek.
Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza około 30-35 minut do suchego patyczka.
Teraz przygotuj masę malinową. Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody. Wymieszaj delikatnie i zostaw, aby ostygła.
Kiedy galaretka zacznie tężeć, najpierw zmiksuj krótko serek śmietankowy. Wlewaj powoli galaretkę, cały czas mieszając. Masa powinna być gładka i jednolita.
Mocno chłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Wmieszaj delikatnie do wcześniej przygotowanego serka z galaretką malinową.
Gotowe i ostudzone ciasto czekoladowe przekrój na pół. Na blacie ułóż równomiernie krem malinowy i przykryj drugą częścią ciasta.
Teraz zrób lukier. Wsyp cukier puder do miski, wlej odrobinę wody i wymieszaj. Konsystencja powinna być gęsta jak śmietana. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj więcej cukru pudru. Na koniec wlej sok malinowy. Polej polewą ciasto czekoladowe i włóż je do lodówki, aby masa stężała.