Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato nie rozpieszcza nas słońcem, więc skorzystaj z przepisu na ciasto Słoneczne z pomarańczami (możesz też użyć mandarynek). Ciesz nim oczy i kubki smakowe!
Tortownica 23 cm
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Natłuść tortownicę o średnicy 23 cm. Jej dno wyłóż papierem do pieczenia. Papier także natłuść z wierzchu.
Wyszoruj i sparz pomarańcze. Pokrój w całości w cienkie plasterki. Usuń z nich pestki. Z końcówek otrzyj skórkę (potrzebujesz około 1 łyżki) i wyciśnij sok (około 3 łyżki).
Wymieszaj w miseczce 5 łyżek cukru z sokiem z pomarańczy. Powstały sos rozsmaruj na ściankach tortownicy. Na dnie tortownicy ułóż plasterki pomarańczy – tak, by nachodziły na siebie.
Utrzyj miękkie masło z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Wmieszaj w nią skórę z pomarańczy.
Nie przerywając ucierania, dodaj do masy maślanej po jednym jajku, a następnie jogurt, Cointreau i ekstrakt waniliowy.
Zmiel migdały na proszek. Wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Wsyp do masy i wymieszaj krótko szpatułką – tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do tortownicy na warstwę pomarańczy. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka.
Przestudź ciasto przez około 15 minut, po czym zdejmij obręcz tortownicy, obróć ciasto (pomagając sobie talerzem) do góry dnem i ostrożnie oddziel od niego papier. Odstaw do całkowitego wystudzenia.