Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne,idealne na wszelkie okazje!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 424
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2776
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1662
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14490
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 424
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2776
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1662
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14490
Składniki
CIASTO: Żółtka mieszamy z octem.Obie mąki,proszek do pieczenia i budyń mieszamy ze sobą.Białka ubijamy na sztywno z cukrem.Do ubitych białek dodajemy żółtka i suche składniki,delikatnie mieszamy łyżką aż wszystko dokładnie się połączy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Piec 35-40 min w temperaturze 180 stopni.
MASA KRÓWKOWA: Masło z margaryną ubijamy na puszystą masę,dodajemy po łyżce krówki i dalej ubijamy aż do uzyskania jednolitego kremu.
MASA ŚMIETANOWA: Galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody.Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodając do niej Śnieżkę i Śmietan Fix.Dodajemy lekko tężejącą galaretkę,miksujemy do całkowitego połączenia. Ciasto przekroić na dwie częsci. Na połowie ciasta wykładamy masę krówkową (2 łyżki odłożyć na wierzch),na nią wyłożyć masę śmietanową i przykryć drugą częścią ciasta.Wierzch smarujemy odłożonymi dwoma łyżkami masy krówkowej.
POSYPKA SŁONECZNIKOWA: Na patelni rozpuszczamy masło,dodajemy cukier.Gdy cukier się rozpuści,wsypujemy słonecznik i smażymy na złoty kolor(trzeba ciągle mieszać i pilnować,żeby się zbyt mocno nie przyrumienił,bo będzie gorzki). Natychmiast po zdjęciu patelni z ognia wykładamy gorący, uprażony słonecznik na wierzch ciasta. Ciasto należy schłodzić(najlepiej całą noc)w lodówce,żeby wszystko się ze sobą ładnie połączyło.