Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niech nikogo nie zrazi nazwa tego deseru. Ciasto jest smaczne i szybkie do zrobienia. Jednak najlepiej smakuje na drugi dzień. Przepis na to ciasto odkopałam w starym zeszycie. Piekłam je jakieś 30 lat temu.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 739
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 739
Składniki
Rozpuszczamy galaretki zgodnie z opisem na opakowaniu odstawiamy do zastygnięcia. Każdy rodzaj osobno. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dajemy cukry i miękkie masło , żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wałkujemy placek o wymiarach blaszki.Wystarczy wyłożyć spód formy. Pieczemy w 180 stopniach na złoto. Z drugą częścią ciasta postępujemy podobnie. Blaty studzimy.
Jeden placek kruszymy do miski. Następnie dajemy orzechy, rodzynki, 2 galaretki pokrojone w kostkę. Wszystko mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Łączymy śmietanę z łyżką cukru pudru i rozpuszczoną żelatyną. Wlewamy do miski z pokruszonym ciastem i galaretką. Mieszamy dokładnie aby składniki się polączyły. Masę kładziemy na placek i wyrównujemy. Całość polewamy roztopioną czekoladą lub tężejącą galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia w chłodnym miejscu na kila godzin.