Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne ciasto śmietankowe, które przygotowuje się bardzo szybko i prosto , a za razem jest bardzo smaczne. Połączenie ciemnego biszkoptu ze świeżo ubitą śmietaną oraz polewa czekoladowa to jest to co u mnie lubią najbardziej.
blaszka, papier do pieczenia, mikser, nóż, garnuszek,
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 360
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 819
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 360
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 819
Składniki
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodawać na przemian cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z kakao oraz proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię.(wielkość blaszki 26 /30 cm.). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 - 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Masa śmietankowa; Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa płaty. Spód ciasta wkładamy z powrotem do blaszki , delikatnie nasączamy ponczem z soku z cytryny , wody oraz cukru. Następnie lekko smarujemy dżemem wiśniowym i rozkładamy ubitą śmietanę. Przykrywamy drugim płatem czyli górą ciasta, dociskamy. Całość pokrywamy polewą czekoladową. Polewa; Wodę wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, dodać margarynę, cukier. Cały czas mieszając dodać kakao. Gotować około 3 minut od momentu zagotowania uważając, aby polewa nam się nie przypaliła. Ciasto włożyć do lodówki na 3 godziny.
Biszkopt po upieczeniu i przekrojeniu.
Ubijanie śmietany.
Przygotowanie ciasta.
Rozsmarowanie polewy.
Gotowe do podania.