Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śnieżne zaspy to pyszne i kruche ciasto francuskie przełożone jedwabistym kremem na bazie żółtek i zwieńczone bitą śmietaną. Gdy zimowa aura za oknami w większości miejsc w Polsce jest już tylko wspomnieniem, to proste ciasto z pewnością pozwoli wam poczuć świąteczną atmosferę.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1593
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 690
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 285
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1593
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 690
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 285
Składniki
Przygotuj krem. W garnuszku podgrzej 400 ml mleka z połową cukru i ekstraktem waniliowym. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Dodaj pozostałe 100 ml mleka i skrobię. Dobrze wymieszaj. Bardzo ciepłe mleko wlewaj powoli do żółtek, cały czas mieszając. Przelej mieszaninę z powrotem do garnka i postaw go na średnim ogniu. Mieszaj trzepaczką do zgęstnienia. Zdejmij garnek z ognia i dodaj masło. Mieszaj do rozpuszczenia tłuszczu. Przenieś masę do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Przygotuj blaty ciasta. Ciasto rozłóż na powierzchni roboczej. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp je połową cukru i dociśnij całość wałkiem. Arkusze odwróć na drugą stronę i powtórz czynność. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i połóż na nim dowolną formę do pieczenia, która zapobiegnie rośnięciu. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza na 25-30 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj krem na wierzch. Śmietankę ubij na wysokich obrotach na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i ekstrakt waniliowy.
Złóż ciasto. Upieczone ciasto podziel na 3 prostokątne blaty. Pozostałości ciasta pokrusz i wsyp do kremu śmietanowego na wierzch. Na pierwszym blacie rozsmaruj połowę kremu z żółtkami. Przykryj drugim blatem i ponownie rozsmaruj pozostałym kremem. Połóż trzeci blat. Lekko dociśnij. Na wierzchu rozsmaruj krem śmietanowy. Ciasto Śnieżne zaspy wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj na zimno.