Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne ciasto według pani Ewy Wachowicz, musiałam je wypróbować,,,pycha
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 3978
Polecam.
Odsłon: 137
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1893
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 5048
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7299
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 3978
Polecam.
Odsłon: 137
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1893
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 5048
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7299
Składniki
Robimy 2 ciasta i masę budyniową ,osobno robimy albo kupujemy gotowy kajmak
Pierwsze Ciasto- Biszkopt - 7 białek ubijamy na pianę ze szczyptą soli, dodajemy niepełną szkl. cukru, + 7 żółtek a na końcu 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia , i delikatnie mieszamy łyżką, na końcu dodajemy 2 łyżki kakao.Formę wykładamy papierem do pieczenia / można ją posmarować / i wylewamy ciasto.Pieczemy 40min.w temp.180"C.Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół.
Drugi Placek bezowy-ubijamy 5 białek ze szczyptą soli, dodajemy niepełną szkl. cukru, , 1 łyżkę maki ziemniaczanej, 1 łyzka mąki pszennej , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy jeszcze 250 g orzechów włoskich wcześniej uprażonych na patelni.Wylewamy ciasto na blachę , pieczemy 40 min.w temp.180 "C.Studzimy.
Trzecie to -Masa budyniowa- W 3/4 szkl.mleka mieszamy / mikserem / 5 żółtek i dodajemy2 łyżki mąki ziemniaczanej , 2 łyzki mąki pszennej.Gotujemy pozostałe mleko z pół szklanki cukru i cukrem waniliowym.Gdy mleko zacznie wrzeć , wolnym strumieniem wlewamy rozmieszane mąki. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje / na wolnym ogniu/ , mieszamy w trakcie gotowania.Ugotowany budyń studzimy. Kostkę masła ucieramy, dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, mieszamy stale.Na końcu dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy.
Przekładamy ciasto : jedna część ciszkoptu, smarujemy 2/3 masą , na to kładziemy placek bezowy , na to kajmak, następnie druga część biszkoptu i na koniec pozostała masa.Wszystko dekorujemy orzechami włoskimi, ja polałam kajmakiem.Trochę jest roboty ale warto.Smacznego !!!.Kajmak- mleko skondensowane słodzone - trzeba gotować conajmiej 1,5 godz.