Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne ciasto według pani Ewy Wachowicz, musiałam je wypróbować,,,pycha
Dziś, jako że sezon był urodzajny to jest bajecznie pyszna zupka ANASAZI KOKO...
Odsłon: 190
Banalna w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i serkiem wiejskim. Świetnie spr...
Odsłon: 20156
Dziś, jako że sezon był urodzajny to jest bajecznie pyszna zupka ANASAZI KOKO...
Odsłon: 190
Banalna w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i serkiem wiejskim. Świetnie spr...
Odsłon: 20156
Składniki
Robimy 2 ciasta i masę budyniową ,osobno robimy albo kupujemy gotowy kajmak
Pierwsze Ciasto- Biszkopt - 7 białek ubijamy na pianę ze szczyptą soli, dodajemy niepełną szkl. cukru, + 7 żółtek a na końcu 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia , i delikatnie mieszamy łyżką, na końcu dodajemy 2 łyżki kakao.Formę wykładamy papierem do pieczenia / można ją posmarować / i wylewamy ciasto.Pieczemy 40min.w temp.180"C.Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół.
Drugi Placek bezowy-ubijamy 5 białek ze szczyptą soli, dodajemy niepełną szkl. cukru, , 1 łyżkę maki ziemniaczanej, 1 łyzka mąki pszennej , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy jeszcze 250 g orzechów włoskich wcześniej uprażonych na patelni.Wylewamy ciasto na blachę , pieczemy 40 min.w temp.180 "C.Studzimy.
Trzecie to -Masa budyniowa- W 3/4 szkl.mleka mieszamy / mikserem / 5 żółtek i dodajemy2 łyżki mąki ziemniaczanej , 2 łyzki mąki pszennej.Gotujemy pozostałe mleko z pół szklanki cukru i cukrem waniliowym.Gdy mleko zacznie wrzeć , wolnym strumieniem wlewamy rozmieszane mąki. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje / na wolnym ogniu/ , mieszamy w trakcie gotowania.Ugotowany budyń studzimy. Kostkę masła ucieramy, dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, mieszamy stale.Na końcu dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy.
Przekładamy ciasto : jedna część ciszkoptu, smarujemy 2/3 masą , na to kładziemy placek bezowy , na to kajmak, następnie druga część biszkoptu i na koniec pozostała masa.Wszystko dekorujemy orzechami włoskimi, ja polałam kajmakiem.Trochę jest roboty ale warto.Smacznego !!!.Kajmak- mleko skondensowane słodzone - trzeba gotować conajmiej 1,5 godz.